Ons 'weduwnaars-team' bestaat uit ongeveer 180 duiven. Dit klinkt veel, maar elk jaar worden er bijna 40 zomervogels gehouden: duiven die als éénjarige niet zoveel ervaring hebben als de andere jaarlingen. Ondanks deze handicap moeten ze toch minstens één vlucht van meer dan 500 km vliegen, en het is deze vlucht die de basis vormt voor latere selectie!

Na afloop van het seizoen op de Normandische hokken mogen alle weduwnaars een aantal jongen kweken. Gedurende deze periode krijgen de duiven een eersteklas rui mengsel en krijgen ze dagelijks Colombine thee of Naturaline. Als het weer niet al te slecht is, kunnen ze elke dag naar buiten vliegen en natuurlijk de kans krijgen om een ​​bad te nemen dat is verrijkt met een aantal ideale badzouten. Tijdens hun eerste nesting worden alle vogels behandeld tegen trichomoniasis en daarna wordt de medicatie gesloten tot het begin van het volgende seizoen.

Als de nesting klaar is, worden de duivinnen gescheiden en worden de doffers tot begin april op weduwschap gezet. Pas in enkele jaren worden vogels gekoppeld voor de winterkweek. Filip legt uit dat de vogels zich daardoor beter, sterker in hun box voelen. Ook zijn sommige topvogels brood van jonge vogels. Zoals eerder vermeld, moeten de oude weduwnaars wachten tot april om hun duivin weer te ontmoeten. Een exacte koppeldag is niet te plannen omdat het allemaal afhangt van de weersomstandigheden. "Als het eind maart of begin april is en de weersvoorspelling een paar dagen erg goed weer bevat," zegt Filip, "dan zetten we de duivinnen op de hokken omdat we de weduwnaars graag gooien als ze jagen op duivinnen. De weduwnaars mogen maximaal vier dagen nestelen en worden dan op weduwschap geplaatst.

Duiven voor de grote fond worden elke drie weken ingekorfd en alle andere weduwnaars zien elke twee weken de binnenkant van een mandje. "Ik heb geen vast behandelschema, maar er zit een bepaald patroon in", vervolgt Filip. "Als de duiven thuiskomen van een vlucht, kunnen ze ongeveer 30 minuten bij hun duivin blijven. Alles hangt af van de vlucht. Als het een zware vlucht was, kan de duivin langer bij de weduwnaar blijven. We geven elektrolyten in de drinkwater, en voor hun voeding krijgen ze zoveel als ze willen van een eiwitarm mengsel. Aan dit mengsel voegen we een groot percentage Franse cribs maïs toe. "

Hoewel we de hokken kunnen verwarmen, zetten we de verwarmingsplaten niet elke week aan.

Op zondag, maandag en dinsdag geeft Norman hetzelfde eiwitarm mengsel. Daarna wordt het eiwitarme mengsel vervangen door een racemengsel. De weduwnaars worden zo naar de vlucht gevoerd. De weduwnaars worden altijd in een feeder gevoerd, krijgen ongeveer een half uur wat ze willen en daarna wordt de feeder weggezet.

"Een ding waar we om geven," zegt Filip, "is dat de weduwnaars blijven eten tot de dag van de inkorving. We geven de duiven graag een klein beetje voer in het gewas. De duiven die naar de lange- en zeer langeafstandsraces zijn niet tot aan de limiet beu. De reden is dat we willen dat de vogels eten tijdens hun verblijf in de mand. Als ze echt op de limiet zijn, eten ze niet meer in de mand, en dan ze beginnen met lege batterijen in plaats van volledig opgeladen batterijen.

Wat voeding betreft, vervolgt Filip: "we hebben al verschillende methoden geprobeerd, maar uiteindelijk moeten we concluderen dat er veel goede methoden kunnen worden gevolgd. Een ding ben ik ervan overtuigd dat als je eenmaal een succesvolle methode hebt, je niet 't hoeft niet te veranderen. Zelfs als de resultaten niet zo goed zijn, moet je je aan je methode houden. Als je iets nieuws wilt proberen, moet je dit aan het begin van het seizoen starten en niet midden in de spel."

Filip is van mening dat motivatie erg belangrijk is, maar dat het ook zo gevaarlijk kan zijn. Als laatste motto: het enige waar het echt om gaat, is om te concurreren met goede duiven.